spot_imgspot_img
CHIȘINĂU TICKER
CHIȘINĂU 00 : 00 01/01/1970 Loading weather... Loading air quality...

Un studiu dezvăluie devieri de putere la panourile fotovoltaice

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Pe 27 iulie, Administrația Națională de Energie a publicat un raport privind construcția și funcționarea generării de energie fotovoltaică din China, arătând că în prima jumătate a anului 2023, s-au adăugat o nouă capacitate conectată la rețea de 78.423 de milioane de kilowați, incluzând 37.46 de milioane de kilowați pentru generarea de energie fotovoltaică utilitară și 40.963 de milioane de kilowați pentru generarea de energie fotovoltaică distribuită.

Pentru a promova construcția civilizației ecologice și a atinge obiectivele “dublu carbon”, China este dedicată dezvoltării energiei curate. Capacitatea de energie regenerabilă a depășit energia din cărbune și reprezintă acum 48.8% din capacitatea totală, conform datelor oficiale publicate de Administrația Națională de Energie pe 31 iulie. Ca principala forță a energiei regenerabile, energia fotovoltaică a devenit a doua cea mai importantă sursă de energie din China.

RENERGY
RENERGY
RENERGY

Cu toate acestea, în ultimii ani, odată cu apariția noilor tehnologii pentru modulele fotovoltaice, dificultatea tehnică de a calibra cu precizie puterea modulelor a devenit din ce în ce mai dificilă. Conform cercetărilor extinse recent efectuate de Institutul Chinez de Metrologie, s-a constatat că există o discrepanță uimitoare în datele de calibrare externă a puterii modulelor pentru unele instituții. Unele instituții terțe au o supraevaluare maximă de 10W pentru datele de putere ale modulelor cu o valoare Pmax de 550W, existând o tendință ascendentă, unele ajungând chiar la 14W. Rezultatele cercetărilor de piață arată că datele de putere pentru calibrarea modulelor fotovoltaice de către diferite instituții terțe nu sunt uniforme și prezintă diferențe semnificative. Aceasta determină ca unele companii fotovoltaice să fie înclinate să aleagă anumite instituții terțe.

Este aceasta adevărata învechire a tehnologiei de măsurare, inconsistența standardelor sau este inflat deliberat pentru a îndeplini obiectivele de afaceri ale întreprinderii? Deși răspunsul nu este cunoscut, prejudiciul cauzat de puterea falsă ridicată a modulelor este imens. Aceasta poate afecta nu numai calitatea și generarea de energie a centralelor electrice, dar poate afecta grav concurența corectă a pieței și drepturile consumatorilor. Mai mult decât atât, întreprinderile pot fi expuse unor riscuri imense de reclamații cauzate de diferențele de putere și pot aduce chiar un impact semnificativ și prejudicii grave întregii industrii fotovoltaice, provocând fenomenul de “bani răi care alungă pe cei buni”.

Dintre acestea, puterea supraevaluată a modulelor va crește fără îndoială povara asupra consumatorilor. Dacă prețul modulului este calculat la 1.3 yuan/watt, atunci dacă puterea modulului este fals crescută cu 10 wați, prețul de vânzare al unui panou fotovoltaic va fi cu 13 yuani mai mare decât cel real. Acest lucru va duce la o creștere a costului de generare a energiei fotovoltaice, ceea ce contravine tendinței de reducere continuă a costurilor în industria fotovoltaică.

Prin urmare, este necesar să se elimine fenomenul de deviere a puterii de la valoarea reală în mod prompt, să se îmbunătățească urmărirea științifică și precisă a valorilor puterii modulelor, să se stabilească și să se consolideze sistemele de reglementare și standarde relevante, să se consolideze supravegherea și revizuirea testării și promovării produselor, să se permită diferitelor instituții să se întoarcă la valoarea reală și să se standardizeze dezvoltarea sănătoasă a industriei fotovoltaice.

RECENTE

Simtel contractează 28 mil. EUR de la pentru finalizarea parcului fotovoltaic de 52 MWp din Giurgiu

Simtel Team (BVB: SMTL), grup românesc de inginerie și tehnologie listat pe Piața Principală a...

Guvernul pornește inventarierea națională a rețelelor de gaze: conductele fără proprietar vor fi preluate în patrimoniul public

Ministerul Energiei a lansat consultarea publică, deschisă între 18 și 28 aprilie 2025, pentru proiectul Hotărârii Guvernului care instituie procedura...

ANRE plafonează costul stocurilor de securitate pentru 2024: Moldovagaz va achita 89 % din nota de plată

Consiliul de administrație ANRE a aprobat o contribuție financiară lunară de 1 890 268 lei, timp de...

Un nou instrument interactiv oferă date în timp real despre stocarea energiei verzi în Europa

Pe 20 martie 2025, Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene a lansat...

SIMILARE

Simtel contractează 28 mil. EUR de la pentru finalizarea parcului fotovoltaic de 52 MWp din Giurgiu

Simtel Team (BVB: SMTL), grup românesc de inginerie și tehnologie listat pe Piața Principală a...

Un nou instrument interactiv oferă date în timp real despre stocarea energiei verzi în Europa

Pe 20 martie 2025, Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene a lansat...

Primarii din Moldova vor soluții pentru climă și energie verde

Peste 70 de semnatari activi ai Convenției Primarilor pentru Energie și Climă s-au reunit...

ANRE anunță poziții vacante în trei regiuni din țară

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a lansat un nou apel de angajare,...

Guvernul a aprobat planul pentru noile licitații destinate producătorilor eligibili mari din surse regenerabile cu stocare

Cabinetul de miniștri a aprobat Proiectul dispoziției privind aprobarea Planului de acțiuni pentru organizarea...

Încep testările primelor comunități de energie regenerabilă

În premieră, în Moldova, vor fi testate primele comunități de energie din surse regenerabile,...

A fost emis pentru aprobări proiectul de ratificare a Acordului de credit pentru INSPIREE

Ministerul Energiei a lansat spre consultare publică proiectul de hotărâre care stabilește cadrul juridic...

Reforma gazelor naturale: proiect de lege pentru stocuri obligatorii și liberalizarea pieței

Ministerul Energiei a transmis Guvernului dosarul finalizat al proiectului de lege pentru modificarea Legii...

Interviu cu Vladimir Domentii, membru al Consiliului de Administrație ProCredit Bank Moldova

Moldova se află într-o etapă de transformare economică accelerată, iar oportunitățile de investiții cresc...