Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Un studiu dezvăluie devieri de putere la panourile fotovoltaice

spot_img

Pe 27 iulie, Administrația Națională de Energie a publicat un raport privind construcția și funcționarea generării de energie fotovoltaică din China, arătând că în prima jumătate a anului 2023, s-au adăugat o nouă capacitate conectată la rețea de 78.423 de milioane de kilowați, incluzând 37.46 de milioane de kilowați pentru generarea de energie fotovoltaică utilitară și 40.963 de milioane de kilowați pentru generarea de energie fotovoltaică distribuită.

Pentru a promova construcția civilizației ecologice și a atinge obiectivele “dublu carbon”, China este dedicată dezvoltării energiei curate. Capacitatea de energie regenerabilă a depășit energia din cărbune și reprezintă acum 48.8% din capacitatea totală, conform datelor oficiale publicate de Administrația Națională de Energie pe 31 iulie. Ca principala forță a energiei regenerabile, energia fotovoltaică a devenit a doua cea mai importantă sursă de energie din China.

Cu toate acestea, în ultimii ani, odată cu apariția noilor tehnologii pentru modulele fotovoltaice, dificultatea tehnică de a calibra cu precizie puterea modulelor a devenit din ce în ce mai dificilă. Conform cercetărilor extinse recent efectuate de Institutul Chinez de Metrologie, s-a constatat că există o discrepanță uimitoare în datele de calibrare externă a puterii modulelor pentru unele instituții. Unele instituții terțe au o supraevaluare maximă de 10W pentru datele de putere ale modulelor cu o valoare Pmax de 550W, existând o tendință ascendentă, unele ajungând chiar la 14W. Rezultatele cercetărilor de piață arată că datele de putere pentru calibrarea modulelor fotovoltaice de către diferite instituții terțe nu sunt uniforme și prezintă diferențe semnificative. Aceasta determină ca unele companii fotovoltaice să fie înclinate să aleagă anumite instituții terțe.

Este aceasta adevărata învechire a tehnologiei de măsurare, inconsistența standardelor sau este inflat deliberat pentru a îndeplini obiectivele de afaceri ale întreprinderii? Deși răspunsul nu este cunoscut, prejudiciul cauzat de puterea falsă ridicată a modulelor este imens. Aceasta poate afecta nu numai calitatea și generarea de energie a centralelor electrice, dar poate afecta grav concurența corectă a pieței și drepturile consumatorilor. Mai mult decât atât, întreprinderile pot fi expuse unor riscuri imense de reclamații cauzate de diferențele de putere și pot aduce chiar un impact semnificativ și prejudicii grave întregii industrii fotovoltaice, provocând fenomenul de “bani răi care alungă pe cei buni”.

Dintre acestea, puterea supraevaluată a modulelor va crește fără îndoială povara asupra consumatorilor. Dacă prețul modulului este calculat la 1.3 yuan/watt, atunci dacă puterea modulului este fals crescută cu 10 wați, prețul de vânzare al unui panou fotovoltaic va fi cu 13 yuani mai mare decât cel real. Acest lucru va duce la o creștere a costului de generare a energiei fotovoltaice, ceea ce contravine tendinței de reducere continuă a costurilor în industria fotovoltaică.

Prin urmare, este necesar să se elimine fenomenul de deviere a puterii de la valoarea reală în mod prompt, să se îmbunătățească urmărirea științifică și precisă a valorilor puterii modulelor, să se stabilească și să se consolideze sistemele de reglementare și standarde relevante, să se consolideze supravegherea și revizuirea testării și promovării produselor, să se permită diferitelor instituții să se întoarcă la valoarea reală și să se standardizeze dezvoltarea sănătoasă a industriei fotovoltaice.

RECENTE

Edineț – noul Smart City al Moldovei

Servicii publice modernizate, digitalizate și bazate pe tehnologii prietenoase cu mediul au fost inaugurate...

Perspectivele dezvoltării energiei geotermale în Republica Moldova

În cadrul activităților proiectului GCIP Moldova, a fost organizat evenimentul „Investor Connect 2023”: Studiu...

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE