Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

50 de mii de familii vulnerabile vor primi vouchere pentru electrocasnice

spot_imgspot_img

Aproximativ 50 de mii de familii vulnerabile vor primi vouchere pentru achiziționarea de electrocasnice noi și eficiente din punct de vedere energetic, cu sprijinul Uniunii Europene și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova.

Guvernul a dat undă verde pentru două regulamente legate de dimensiunea și modul de colectare a contribuțiilor de la cetățeni pentru programele de eficientizare a consumului de resurse energetice. Aceste regulamente au fost elaborate pentru a facilita implementarea Programului de Vouchere pentru Electrocasnice și a Programului de Modernizare a Sistemului Intern de Distribuție a Agentului Termic pentru Încălzire și Furnizare cu Apă Caldă Menajeră. Ambele inițiative sunt finanțate de Uniunea Europeană prin intermediul Proiectului “Abordarea Impactului Crizei Energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova.

Concret, Programul de Vouchere pentru Electrocasnice presupune un sprijin financiar care acoperă 80% din costul unui aparat electrocasnic mare (precum frigiderul, aragazul electric sau mașina de spălat) asumat de proiect. Familia beneficiară va contribui cu restul de 20% din valoarea aparatului. Aproximativ 50 de mii de familii vulnerabile energetic vor beneficia de acest sprijin. În plus, vor fi furnizate vouchere gratuite pentru becuri LED. Costul total al programului este estimat la 5,8 milioane de dolari SUA.

Scopul principal al Programului de Vouchere este să reducă consumul de energie electrică prin înlocuirea obiectelor casnice ineficiente cu altele mai eficiente pentru familiile selectate, cu consecința redusă a facturilor pentru consumatorii vulnerabili.

În ceea ce privește cel de-al doilea program, care vizează modernizarea sistemului intern de distribuție a agentului termic, se va efectua o modernizare a rețelei de termoficare interne în patru blocuri din Chișinău, selectate prin intermediul unui concurs public. Asociațiile de proprietari implicate sunt CCL 201 de pe strada Mircea cel Bătrân 34, CCL 119 de pe strada Hâncești 60/2, APC – A0110-0053 de pe bulevardul Dacia 39/3 și ACC 50/33 de pe strada Bulgară 35. Grantul oferit în cadrul proiectului implementat de PNUD Moldova și finanțat de UE va acoperi 80% din costurile programului, iar asociațiile de proprietari vor suporta 20% din cheltuieli, care vor trebui achitate în maximum 12 luni de la finalizarea lucrărilor. Costul total al acestui program de modernizare este estimat la 1 milion de dolari SUA.

Prevederile acestor hotărâri guvernamentale vor fi aplicate pe durata implementării programelor menționate mai sus (august 2023 – decembrie 2024). După epuizarea completă a fondurilor alocate de către PNUD Moldova în cadrul proiectului “Abordarea Impactului Crizei Energetice în Republica Moldova”, guvernul va asigura continuitatea finanțării pentru aceste inițiative.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE