Fiecare produs electrocasnic care se vinde la magazin sau online urmează să afișeze eticheta energetică, cu informații despre clasa energetică a produsului și consumul de energie electrică.
Legea privind etichetarea produselor cu impact energetic a fost votată pe 26 Octombrie, 2023 în lectură finală, astfel fiind transpuse noile etichete adoptate de Uniunea Europeană cu o nouă clasificare a eficienței produselor electrocasnice.
Directiva UE privind proiectarea ecologică stimulează piața prin interzicerea produselor celor mai puțin eficiente, iar directiva privind etichetarea energetică încurajează consumatorii să achiziționeze produse mai eficiente din punct de vedere energetic, informându-i cu privire la consumul de energie al acestora prin intermediul unei etichete.
Astfel, etichetele vor clasifica produsele pe o scară de la A la G, A fiind cele mai eficiente energetic, și vor conține informații clare despre consumul de energie sau de alte resurse, precum și alte informații suplimentare, pe un qr cod.
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor este responsabil pentru verificarea în rețelele de comerț a etichetelor și a calității produselor.
Înlocuirea electrocasnicelor ineficiente energetic va contribui şi la reducerea cu 268 mii tone CO2 a emisiilor de gaze cu efect de seră.