Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Achiziții publice durabile în eficiența energetică locală

spot_img

Într-un demers către un viitor mai verde și mai sustenabil, experții din domeniul achizițiilor, construcțiilor și cei implicați în dezvoltarea proiectelor de eficiență energetică la nivelul Autorităților Publice Locale de nivel 1 au participat la un seminar focalizat pe asigurarea transparenței în achizițiile pentru proiectele de eficiență energetică. Evenimentul a fost organizat de Agenția pentru Eficiență Energetică cu sprijinul PNUD Moldova, în cadrul Proiectului “Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova,” finanțat de Uniunea Europeană. În cadrul acestei inițiative, Manole Balan, directorul adjunct al Agenției pentru Eficiență Energetică, a prezentat Planul de măsuri pentru pregătirea sezonului de încălzire 2023-2024, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 566 din 2 august 2023.

Participanții la atelier au avut ocazia să se familiarizeze cu cerințele tehnice minime pentru o serie de proiecte de îmbunătățire a eficienței energetice, inclusiv izolarea termică a clădirilor, înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare, precum și modernizarea sistemelor de iluminat. În plus, au fost discutate modalități de valorificare a surselor de energie regenerabilă, inclusiv instalarea sistemelor fotovoltaice, a centralelor pe biomasă și utilizarea colectoarelor solare.

Evenimentul a inclus și prezentarea unor instrucțiuni referitoare la completarea documentației standard pentru achiziții. Aceste instrucțiuni sunt concepute pentru a asigura sprijinul Autorităților Publice Locale și al companiilor în desfășurarea unor proceduri de achiziții transparente, în special pentru proiecte de eficiență energetică, utilizarea surselor de energie regenerabilă și achiziția de biocombustibili solizi.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE