Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

AEE anunță planurile pentru Fondul Rezidențial de Eficiență Energetică

spot_img

Ion Muntean, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, a luat parte la Consiliul Sectorial în domeniul asistenței externe în sectorul energetic, unde a prezentat planurile pentru lansarea Fondului Rezidențial pentru Eficiență Energetică (FREE).

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat din nou importanța reformării Agenției pentru Eficiență Energetică și necesitatea operaționalizării principalelor mecanisme, cum ar fi FREE și Super ESCO.

În cadrul ședinței, directorul AEE a detaliat etapele pregătirii pentru crearea Fondului, inclusiv lansarea apelului pentru identificarea beneficiarilor de audit energetic, stabilirea cerințelor de calitate și performanță pentru materiale și echipamente, precum și instruirea părților implicate în etapa de implementare a proiectelor.

De asemenea, au fost prezentate recomandări și acțiuni menite să îmbunătățească calitatea proiectelor de eficiență energetică. Acestea includ implementarea unei platforme de verificare și monitorizare a economiilor de energie, definirea unui model standard pentru rapoartele de audit energetic, certificarea auditorilor energetici și a instalatorilor de sisteme de energie regenerabilă, și altele. Aceste instrumente sunt esențiale pentru proiectele finanțate din resurse publice și recomandate pentru proiectele susținute de donatori, companii private și alte entități care investesc în eficiența energetică și energie regenerabilă.

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE