Wednesday, April 17, 2024
20 C
Chișinău
spot_img

AgriCloud implementează un concept agrivoltaic în Bulgaria și Republica Moldova

spot_imgspot_img

Compania AgriCloud, specializată în furnizarea de servicii de monitorizare a fermelor vegetale și cu animale prin utilizarea tehnologiei IoT, are în plan finalizarea mai multor proiecte până în 2026, care vor permite fermierilor și proprietarilor de podgorii să producă energie verde din panouri solare pe terenurile pe care le utilizează și pentru producție. Conform analizei companiei, această soluție va crește productivitatea terenurilor cu 70%. AgriCloud colaborează cu Universitatea de Științe Agronomice din București (USAMV) pentru implementarea conceptului inovator numit agrivoltaic.

Conceptul de agrivoltaic presupune utilizarea panourilor solare în agricultură pentru a produce energie, în timp ce terenul rămâne disponibil pentru cultivarea plantelor și creșterea animalelor. Prin montarea panourilor solare la o înălțime mai mare decât cultura existentă pe sol, se obține un dublu beneficiu: producerea de energie și producția agricolă. Această abordare reduce pierderile de umiditate din sol cu până la 40%, iar apa utilizată pentru curățarea panourilor poate fi reciclată pentru irigarea culturilor. Animalele și plantele din subzona panourilor necesită mai puțină apă, iar eficiența energetică a panourilor este crescută.

Compania lucrează cu USAMV din iunie 2023 pentru dezvoltarea proiectului agrivoltaic. Rolul proiectului este și unul educațional, permițând studenților să intre în contact cu tehnologii inovatoare și să înțeleagă beneficiile acestui concept.

AgriCloud va implementa conceptul agrivoltaic în România, Bulgaria și Republica Moldova. În România, se estimează că vor fi montate panouri solare pe o suprafață de 2.900 de hectare până în 2026, iar proiectele vor fi finalizate etapizat începând cu 2024. În Republica Moldova, se vor dezvolta capacități în zonele de dezvoltare Centru și Sud.

Sistemele agrivoltaice pot fi finanțate prin schema de ajutor de stat pentru investiții în noi capacități de producere a energiei din surse regenerabile pentru autoconsum în industria agricolă și alimentară. Această schemă acoperă costurile deductibile pentru primele două megawați instalate, în valoare de până la 1 milion de euro pentru primul MW și până la 500.000 de euro pentru cel de-al doilea MW.

Agrivoltaicul reprezintă o inovație promițătoare pentru industria agricolă, aducând beneficii semnificative atât în producția de energie verde, cât și în creșterea productivității terenurilor agricole.

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE