Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

AgriCloud implementează un concept agrivoltaic în Bulgaria și Republica Moldova

spot_img

Compania AgriCloud, specializată în furnizarea de servicii de monitorizare a fermelor vegetale și cu animale prin utilizarea tehnologiei IoT, are în plan finalizarea mai multor proiecte până în 2026, care vor permite fermierilor și proprietarilor de podgorii să producă energie verde din panouri solare pe terenurile pe care le utilizează și pentru producție. Conform analizei companiei, această soluție va crește productivitatea terenurilor cu 70%. AgriCloud colaborează cu Universitatea de Științe Agronomice din București (USAMV) pentru implementarea conceptului inovator numit agrivoltaic.

Conceptul de agrivoltaic presupune utilizarea panourilor solare în agricultură pentru a produce energie, în timp ce terenul rămâne disponibil pentru cultivarea plantelor și creșterea animalelor. Prin montarea panourilor solare la o înălțime mai mare decât cultura existentă pe sol, se obține un dublu beneficiu: producerea de energie și producția agricolă. Această abordare reduce pierderile de umiditate din sol cu până la 40%, iar apa utilizată pentru curățarea panourilor poate fi reciclată pentru irigarea culturilor. Animalele și plantele din subzona panourilor necesită mai puțină apă, iar eficiența energetică a panourilor este crescută.

Compania lucrează cu USAMV din iunie 2023 pentru dezvoltarea proiectului agrivoltaic. Rolul proiectului este și unul educațional, permițând studenților să intre în contact cu tehnologii inovatoare și să înțeleagă beneficiile acestui concept.

AgriCloud va implementa conceptul agrivoltaic în România, Bulgaria și Republica Moldova. În România, se estimează că vor fi montate panouri solare pe o suprafață de 2.900 de hectare până în 2026, iar proiectele vor fi finalizate etapizat începând cu 2024. În Republica Moldova, se vor dezvolta capacități în zonele de dezvoltare Centru și Sud.

Sistemele agrivoltaice pot fi finanțate prin schema de ajutor de stat pentru investiții în noi capacități de producere a energiei din surse regenerabile pentru autoconsum în industria agricolă și alimentară. Această schemă acoperă costurile deductibile pentru primele două megawați instalate, în valoare de până la 1 milion de euro pentru primul MW și până la 500.000 de euro pentru cel de-al doilea MW.

Agrivoltaicul reprezintă o inovație promițătoare pentru industria agricolă, aducând beneficii semnificative atât în producția de energie verde, cât și în creșterea productivității terenurilor agricole.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE