Thursday, June 13, 2024
16.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Studiu: Agri-fotovoltaica sporește producția agricolă în condiții de secetă

spot_imgspot_img

Studiul realizat de Universitatea Hohenheim a evidențiat beneficiile agriculturii prin umbrirea solului cu sisteme solare, mai ales în regiunile secetoase. Cercetătorii au constatat că această practică reduce evaporarea apei, de care plantele au nevoie.

Sistemele agro-fotovoltaice pot îmbunătăți balanța de apă în perioadele de secetă, deoarece umbrirea solului sub panourile solare contribuie la creșterea randamentului agricol, chiar și în condițiile unor precipitații scăzute. Ceea ce până acum era doar o ipoteză și investigații preliminare, a fost confirmat acum științific printr-un studiu la Universitatea Hohenheim din Stuttgart.

Combinația de fotovoltaice și agricultură devine o soluție tot mai des întâlnită în multe regiuni din lume, inclusiv în Germania și Europa, pentru a face față scăderii cantităților de apă. În regiunile afectate de secetă, umbrirea oferită de sistemele fotovoltaice asigură randamente agricole mai mari. Această constatare îi face pe cercetători să considere tehnologia agro-fotovoltaică promițătoare, cu potențial deosebit în zonele predispuse la secetă din întreaga lume, cum ar fi vestul Statelor Unite, estul și sudul Africii, Peninsula Arabă, Orientul Mijlociu, India și Australia.

Studiul realizat de echipa condusă de profesorul Andreas Schweiger arată că această abordare ar putea reprezenta o soluție pentru regiunile viitoare afectate de secetă, contribuind la conservarea apei subterane și reducerea emisiilor de CO2 în timpul generării de electricitate.

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că potențialul de creștere a randamentelor variază în funcție de condițiile climatice și tipurile de culturi cultivate. De exemplu, majoritatea culturilor toleratează o umbrire de până la 15% fără a suferi pierderi semnificative, în timp ce culturile care necesită multă lumină solară sunt afectate negativ.

Următoarele etape ale cercetării vor avea ca obiectiv selectarea celor mai potrivite plante pentru umbrirea corespunzătoare în diversele condiții climatice și dezvoltarea de sisteme agro-fotovoltaice inteligente, care să utilizeze semnalele de stres ale plantelor pentru a controla orientarea panourilor și umbrirea lor în timp real. Aceste descoperiri adiționale vor aduce noi contribuții practice pentru domeniul agri-fotovoltaic și potențialul său de a face față provocărilor viitoare ale schimbărilor climatice.

RECENTE

Guvernul aprobă înființarea Comisiei Naționale pentru Schimbările Climatice: Decizii obligatorii și măsuri integrate în dezvoltarea socio-economică

Guvernul a dat undă verde astăzi proiectului de hotărâre care stabilește organizarea și funcționarea...

Moldelectrica angajează un expert în managementul proiectelor/piața de electricitate

Ministerul Energiei din Moldova, în colaborare cu Moldelectrica, anunță deschiderea unei poziții pentru un...

Anunț de angajare: Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă caută doi experți care vor fi finanțați de BERD

În răspuns la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a...

Are loc prima sesiune de lucru pentru construcția liniei electrice aeriene 400 kV Strășeni-Gutinaș

Astăzi, a avut loc prima sesiune de lucru privind construcția liniei electrice aeriene (LEA)...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE