Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Studiu: Agri-fotovoltaica sporește producția agricolă în condiții de secetă

spot_img

Studiul realizat de Universitatea Hohenheim a evidențiat beneficiile agriculturii prin umbrirea solului cu sisteme solare, mai ales în regiunile secetoase. Cercetătorii au constatat că această practică reduce evaporarea apei, de care plantele au nevoie.

Sistemele agro-fotovoltaice pot îmbunătăți balanța de apă în perioadele de secetă, deoarece umbrirea solului sub panourile solare contribuie la creșterea randamentului agricol, chiar și în condițiile unor precipitații scăzute. Ceea ce până acum era doar o ipoteză și investigații preliminare, a fost confirmat acum științific printr-un studiu la Universitatea Hohenheim din Stuttgart.

Combinația de fotovoltaice și agricultură devine o soluție tot mai des întâlnită în multe regiuni din lume, inclusiv în Germania și Europa, pentru a face față scăderii cantităților de apă. În regiunile afectate de secetă, umbrirea oferită de sistemele fotovoltaice asigură randamente agricole mai mari. Această constatare îi face pe cercetători să considere tehnologia agro-fotovoltaică promițătoare, cu potențial deosebit în zonele predispuse la secetă din întreaga lume, cum ar fi vestul Statelor Unite, estul și sudul Africii, Peninsula Arabă, Orientul Mijlociu, India și Australia.

Studiul realizat de echipa condusă de profesorul Andreas Schweiger arată că această abordare ar putea reprezenta o soluție pentru regiunile viitoare afectate de secetă, contribuind la conservarea apei subterane și reducerea emisiilor de CO2 în timpul generării de electricitate.

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că potențialul de creștere a randamentelor variază în funcție de condițiile climatice și tipurile de culturi cultivate. De exemplu, majoritatea culturilor toleratează o umbrire de până la 15% fără a suferi pierderi semnificative, în timp ce culturile care necesită multă lumină solară sunt afectate negativ.

Următoarele etape ale cercetării vor avea ca obiectiv selectarea celor mai potrivite plante pentru umbrirea corespunzătoare în diversele condiții climatice și dezvoltarea de sisteme agro-fotovoltaice inteligente, care să utilizeze semnalele de stres ale plantelor pentru a controla orientarea panourilor și umbrirea lor în timp real. Aceste descoperiri adiționale vor aduce noi contribuții practice pentru domeniul agri-fotovoltaic și potențialul său de a face față provocărilor viitoare ale schimbărilor climatice.

RECENTE

Edineț – noul Smart City al Moldovei

Servicii publice modernizate, digitalizate și bazate pe tehnologii prietenoase cu mediul au fost inaugurate...

Perspectivele dezvoltării energiei geotermale în Republica Moldova

În cadrul activităților proiectului GCIP Moldova, a fost organizat evenimentul „Investor Connect 2023”: Studiu...

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE