spot_imgspot_img

Studiu: Agri-fotovoltaica sporește producția agricolă în condiții de secetă

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Studiul realizat de Universitatea Hohenheim a evidențiat beneficiile agriculturii prin umbrirea solului cu sisteme solare, mai ales în regiunile secetoase. Cercetătorii au constatat că această practică reduce evaporarea apei, de care plantele au nevoie.

Sistemele agro-fotovoltaice pot îmbunătăți balanța de apă în perioadele de secetă, deoarece umbrirea solului sub panourile solare contribuie la creșterea randamentului agricol, chiar și în condițiile unor precipitații scăzute. Ceea ce până acum era doar o ipoteză și investigații preliminare, a fost confirmat acum științific printr-un studiu la Universitatea Hohenheim din Stuttgart.

Combinația de fotovoltaice și agricultură devine o soluție tot mai des întâlnită în multe regiuni din lume, inclusiv în Germania și Europa, pentru a face față scăderii cantităților de apă. În regiunile afectate de secetă, umbrirea oferită de sistemele fotovoltaice asigură randamente agricole mai mari. Această constatare îi face pe cercetători să considere tehnologia agro-fotovoltaică promițătoare, cu potențial deosebit în zonele predispuse la secetă din întreaga lume, cum ar fi vestul Statelor Unite, estul și sudul Africii, Peninsula Arabă, Orientul Mijlociu, India și Australia.

Studiul realizat de echipa condusă de profesorul Andreas Schweiger arată că această abordare ar putea reprezenta o soluție pentru regiunile viitoare afectate de secetă, contribuind la conservarea apei subterane și reducerea emisiilor de CO2 în timpul generării de electricitate.

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că potențialul de creștere a randamentelor variază în funcție de condițiile climatice și tipurile de culturi cultivate. De exemplu, majoritatea culturilor toleratează o umbrire de până la 15% fără a suferi pierderi semnificative, în timp ce culturile care necesită multă lumină solară sunt afectate negativ.

Următoarele etape ale cercetării vor avea ca obiectiv selectarea celor mai potrivite plante pentru umbrirea corespunzătoare în diversele condiții climatice și dezvoltarea de sisteme agro-fotovoltaice inteligente, care să utilizeze semnalele de stres ale plantelor pentru a controla orientarea panourilor și umbrirea lor în timp real. Aceste descoperiri adiționale vor aduce noi contribuții practice pentru domeniul agri-fotovoltaic și potențialul său de a face față provocărilor viitoare ale schimbărilor climatice.

RECENTE

Atelier informativ pentru investitorii în proiecte eoliene și fotovoltaice de 165 MW, organizat de Ministerul Energiei

Peste 80 de persoane au participat astăzi la un atelier informativ pentru investitorii potențiali...

Lansarea proiectului de integrare a rețelelor energetice dintre Moldova și România

Reprezentanții Ministerului Energiei și întreprinderilor din sector, cu sprijinul USAID Moldova, s-au întâlnit la...

Simtel Moldova: 2 ani de leadership în proiecte de energie regenerabilă și dezvoltare sustenabilă

Simtel Moldova marchează doi ani de activitate, timp în care s-a afirmat ca un...

Proiectul prețului pentru energia electrică și tariful energiei termice livrate de S.A. „CET-Nord”

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat structura propunerii pentru prețul energiei...

SIMILARE

Agrivoltaicele: O soluție pentru fermieri și combaterea schimbărilor climatice în Europa Centrală

Un raport lansat pe 29 august de către think-tank-ul Ember relevă faptul că Europa...

Comisia Europeană a aprobat programul italian de agrivoltaică

Comisia Europeană a aprobat schema de stimulente de 1,7 miliarde de euro (1,84 milioane...

Nemții de la BayWa re încep construcția unui proiect agrivoltaic în Franța

BayWa re a început să lucreze la un proiect cu 1 440 de module...