Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Comisia Europeană a aprobat programul italian de agrivoltaică

spot_img

Comisia Europeană a aprobat schema de stimulente de 1,7 miliarde de euro (1,84 milioane de dolari) a Italiei pentru energia agrivoltaică, în vederea implementării a 1,04 GW de energie solară instalată. CE va oferi subvenții pentru investiții de până la 40%, alături de tarife pe 20 de ani. Comisia Europeană a aprobat schema de 1,7 miliarde de euro a Italiei pentru agrivoltaice. Programul este conceput pentru a desfășura 1,04 GW de energie solară instalată. De asemenea, acesta va acorda stimulente întreprinderilor agricole sub forma unor subvenții unice pentru investiții și a unor tarife pe 20 de ani.

Guvernul italian a alocat 1,1 miliarde de euro pentru subvenții pentru investiții, care vor acoperi până la 40% din costurile totale ale unui proiect, și 560 de milioane de euro pentru tarife.

“Aceste tarife vor fi stabilite printr-o procedură de licitație competitivă pe baza unei reguli de plată în funcție de ofertă și vor lua forma unor contracte bidirecționale pentru diferență”, a precizat Comisia Europeană. “Sprijinul va acoperi diferența dintre tarifele stimulative și prețurile energiei. În cazul unor prețuri ridicate la energie, există un mecanism de recuperare, astfel încât orice sumă care depășește tarifele stimulative va fi rambursată.” Proiectele selectate prin intermediul programului vor trebui să fie operaționale înainte de 30 iunie 2026.

“Această schemă de 1,7 miliarde de euro, finanțată parțial de mecanismul de redresare și de reziliență, permite Italiei să sprijine o utilizare mai eficientă a terenurilor prin combinarea agriculturii cu producția de energie regenerabilă”, a declarat comisarul Didier Reynders, responsabil cu politica în domeniul concurenței. “Aceasta va contribui la ecologizarea sectorului agricol și la tranziția către neutralitatea climatică, în conformitate cu obiectivele Green Deal al UE.”

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE