Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Guvernul Republicii Moldova inițiază negocierile de finanțare cu Uniunea Europeană pentru reabilitarea rețelelor de transport electric

spot_img

Astăzi, în cadrul unei ședințe de guvern, a fost aprobată inițierea negocierilor și semnarea amendamentului nr. 2 la Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană, referitor la reabilitarea rețelelor de transport electric ale Î.S. „Moldelectrica”, acord semnat la Chișinău în decembrie 2012.

Acest Addendum reprezintă un tratat interguvernamental și vizează extinderea perioadei operaționale a Acordului de bază cu 2 ani și 9 luni. De asemenea, se propune înlocuirea prevederilor tehnice și administrative din Acordul de finanțare original.

Modificările propuse în cadrul Addendumului nr. 2 includ o nouă dată pentru operaționalizarea acordului, termenul de realizare a lucrărilor, precum și alte detalii legate de obiectivul proiectului, buget, monitorizare și evaluare, comunicare și vizibilitate a proiectului.

Proiectul are un impact semnificativ asupra interconexiunilor rețelelor electrice regionale, contribuind la consolidarea acestora și dezvoltarea comerțului regional de energie electrică.

Reabilitarea rețelelor de transport electric va aduce beneficii economice și de mediu, reducând pierderile tehnice în sistemul electric și având un impact pozitiv asupra mediului prin înlocuirea echipamentelor vechi cu altele mai eficiente din punct de vedere energetic.

Inițiativa de a încheia Addendumul nr. 2 a fost susținută de ambele părți, iar semnarea acestuia va facilita modernizarea rețelelor electrice de transport și va consolida interconectarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu sistemul electroenergetic european.

Ministerul Energiei va coordona procesul de negociere și semnare, iar textul Addendumului va fi în limba engleză. Semnarea acestuia va avea loc între Prim-ministrul Republicii Moldova și reprezentantul Comisiei Europene pentru Vecinătate și Construcții Instituționale.

Aprobarea și semnarea Addendumului nr. 2 la Acordul de Finanțare reprezintă un pas important în modernizarea infrastructurii energetice a Republicii Moldova și în consolidarea relațiilor cu Uniunea Europeană în domeniul energetic.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE