spot_imgspot_img

Ministerul Energiei dă startul licitațiilor pentru investiții în energie regenerabilă: 165 MW în parcuri eoliene și fotovoltaice

spot_imgspot_img

Săptămâna următoare, va fi lansată licitația pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice cu o capacitate totală de 165 MW. Decizia a fost adoptată de comisia de licitație, condusă de ministrul Energiei, Victor Parlicov. Documentația de licitație a fost aprobată și urmează a fi tradusă în limba engleză și publicată pentru potențialii investitori.

Înainte de lansarea licitației, au avut loc mai multe runde de discuții publice cu companiile private interesate și asociațiile de business, pentru a îmbunătăți condițiile de participare și desfășurare a licitației.

Se estimează că licitația va atrage investiții de aproximativ 190 milioane de euro pentru construcția de parcuri eoliene și fotovoltaice. După finalizarea conectării centralelor electrice, ponderea energiei din surse regenerabile ar putea crește de la 10% la 16,6%, contribuind la atingerea obiectivului de 27% până în 2030, conform Planului Național Integrat pentru Energie și Climă.

Conform noilor cerințe simplificate și debirocratizate, câștigătorii vor primi un preț fix garantat pentru o perioadă de 15 ani pentru energia electrică generată. Acest preț va fi stabilit în cadrul procedurii de licitație, fără a depăși plafonul de 1,5 lei/kWh pentru energia eoliană și 1,67 lei/kWh pentru cea solară, stabilit de ANRE.

Capacitatea totală de 165 MW este împărțită în 105 MW pentru instalații eoliene și 60 MW pentru fotovoltaice. Depunerea și recepționarea cererilor, ofertelor tehnice și financiare este preconizată să înceapă în septembrie 2024. Detalii suplimentare vor fi furnizate în anunțul de inițiere a procedurii de licitație, ce va fi publicat săptămâna viitoare.

RECENTE

Piața globală a energiei regenerabile este în plină expansiune

Pentru a ajuta părțile interesate din sectorul fotovoltaic să înțeleagă adevărata situație a dezvoltării...

MIDR: Reglementări actualizate pentru proiectarea și montarea instalațiilor electrice în clădirile locative și sociale

În contextul dezvoltării continue a infrastructurii și tehnologiilor din Moldova, actualizarea normelor tehnice din...

Premierul Recean cere reducerea procedurilor birocratice pentru creșterea securității energetice

În cadrul ședinței Comitetului de Supraveghere al Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor...

Proiecte de 31 MW de energie verde vizate de simplificarea procesului de racordare la rețea

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis să simplifice procesul de obținere a avizelor...

SIMILARE

Proiecte de 31 MW de energie verde vizate de simplificarea procesului de racordare la rețea

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis să simplifice procesul de obținere a avizelor...

Ministerul Energiei definitivează proiectul pentru Sandbox

Într-o perioadă în care dependența energetică și tranziția verde sunt subiecte de maximă actualitate,...

10 milioane de euro din partea Italiei pentru tranziția energetică a Republicii Moldova: contoare inteligente, rețele moderne și noi priorități pentru 2025-2027

Ministerul Energiei recent a găzduit o întrevedere cu reprezentanții  Agenției Italiene pentru Cooperare și...