Pe 20 Octombrie la Forumul Internațional „Uniți pentru Dreptate. Uniți pentru Natură de la Kiev, a fost semnată Declarația privind colaborarea pe râul Prut, încheiată între Ucraina, Republica Moldova și România, împreună cu Ministrul Mediului din Republica Moldova, Iordanca-Rodica Iordanov, și cu ministrul protecției mediului și resurselor naturale din Ucraina, Ruslan Strilets și omologul sau din România, Mircea Fechet.
Declarația are scopul de consolidare a activităților pentru gestionarea în comun a Prutului și îmbunătățirea calității apei. Prin urmare, managementul apelor din perspectiva aspectelor internaționale cu referire la gestionarea bazinului râului Prut.
Râul Prut este al doilea râu după mărime din Republica Moldova. Până la vărsarea în Dunăre străbate Ucraina, Republica Moldova şi România, cu o suprafaţă totală a bazinului de 28 396 km2. Apa acestui râu se foloseşte în economia naţională a Republicii Moldova, României şi Ucrainei. În bazinul hidrografic al râului Prut există 64 de staţii hidrometrice din care 11 în Republica Moldova, 8 în Ucraina şi 45 în România.
Această cooperare urmărește îmbunătățirea gestionării problemelor din domeniul apei prin aprofundarea cunoștințelor, dezvoltarea cooperării între autoritățile implicate în perspectiva dezvoltării prevenirii și avertizării timpurii cu privire la riscul de poluare accidentală a apei, dezvoltarea cunoștințelor comune privind biodiversitatea acvatică, în special în Prutul inferior.