Tuesday, May 28, 2024
18.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

O reacție la recentele estimări ale Rystad Energy privind stocurile europene de module solare

spot_imgspot_img

preluare PV Magazine

Rystad Energy și-a schimbat brusc declarațiile cu privire la stocurile de module fotovoltaice din UE. Analistul german de energie fotovoltaică Karl-Heinz Remmers pune la îndoială cifrele furnizate de compania norvegiană de consultanță și oferă cifre diferite.

În urmă cu o săptămână, Rystad Energy și-a corectat în scădere cu 60% declarațiile anterioare privind stocurile de module importate din China și a presupus stocuri de 40 GW în UE la sfârșitul anului 2023.

Citez: “Piața a reacționat, iar companiile și-au redus semnificativ comenzile”, a declarat un analist al Rystad într-un articol publicat de pv magazine pe 29 septembrie. Bazându-se pe datele privind exporturile de module din China către Europa, acesta a afirmat că nivelul stocurilor stagnează la aproximativ 40 GW. Producătorii nu ar inunda piața europeană fără ca angrosiștii și dezvoltatorii de proiecte să plaseze comenzi corespunzătoare, a mai spus el.

Cu toate acestea, săptămâna aceasta, Rystad a declarat pentru pv magazine că în depozitele din UE se află brusc 80 GW, iar Rystad presupune că ar putea fi vorba de 100 GW până la sfârșitul anului 2023.

Rystad a spus că noile cifre se bazează pe noi cifre care au fost disponibile abia în această săptămână, scăderea presupusă neavând loc până la urmă.

Bang! De la 40 GW la 80 GW în șase săptămâni din cauza unor cifre presupus noi.

Iar ceea ce se întâmplă în continuare nu mai este de înțeles pentru mine.

Din ianuarie 2023 până la sfârșitul lunii august 2023, aproximativ 78 GW au fost exportați din China în UE. Așa este – cifrele oficiale de export din China confirmă acest lucru și nu este un secret. Cei 78 GW includ probabil și cel puțin 5 GW – 6 GW de module OEM care sunt vândute sub etichete de “producători din UE”, dar care provin în întregime din China.

Oricine poate verifica cu ușurință acest lucru aici pentru ultimii ani (fișier csv, derulați până la UE):
https://ember-climate.org/data-catalogue/china-solar-pv-exports/

Așa cum am descris deja de mai multe ori, la sfârșitul anului 2022, cu o piață UE de 46 GW, aveam un stoc “normal” de două-trei luni, în esență în jur de 8 GW, plus aproximativ 33 GW.

Cum se calculează “surplusul de module” cu un simplu tabel Excel

Așa a început anul 2023 și, de aici încolo, este un simplu tabel Excel cu ajutorul căruia puteți calcula “surplusul de module”.

În acest tabel, veți observa exportul oficial din China către UE cu o întârziere de aproximativ două luni, evoluția pieței UE până la momentul considerat și “ciclul normal de depozitare” de două-trei luni până când modulele apar apoi în statisticile de instalare.

Pe baza experienței mele îndelungate în domeniul solar, acestea sunt cifre normale pe drumul de la port la client și până la instalarea finalizată sau înregistrarea oficială a acesteia.

Cu o piață UE de 60 GW până la 114 GW așteptată pentru 2023, 10 GW până la 19 GW ar fi noua normalitate așteptată pentru stocurile de module.

Este doar o dimensiune diferită față de cea de până acum și trebuie să te obișnuiești cu 10 GW până la 19 GW ca un flux “normal” al depozitului – până de curând, întreaga piață a UE era atât de mare pe an. Dar acum, este de 20 de ori mai mare decât în cele mai întunecate zile ale taxelor antidumping.

Sunt surprins de modul în care procedează analiștii de la Rystad Energy. A fost ușor, pe tot parcursul anului, să luăm datele privind exporturile chinezești, să adăugăm fluxul “normal” al depozitelor și apoi să urmărim îndeaproape instalațiile din UE. Nu au existat “date noi peste noapte”, doar datele de export din august de 8 GW, după 7,2 GW în iulie și 11,6 GW în mai. Nu mi se pare că este o surpriză.

În Germania, capacitatea fotovoltaică este în creștere considerabilă, după cum raportează în fiecare lună Agenția Federală pentru Rețele. Și numai în Germania, piața crește cu un procent incredibil de 85% față de 2022, iar eu aud lucruri similare din multe alte țări. Prin urmare, creșterea UE de la 46 GW în 2022 la mult peste 80 GW în 2023 este pe deplin posibilă.

Nu știu exact unde ne situăm cu instalațiile din UE la sfârșitul lunii septembrie. Dar este foarte ușor cu Excel să introduceți 60 GW, 80 GW și 114 GW ca piață UE pentru întregul an 2023, să o scalați la perioada de până la sfârșitul lunii octombrie folosind regula de trei și să calculați datele de export plus depozitarea în funcție de aceasta.

Rezultatele pentru depozitele din UE pot fi estimate pe baza sfârșitului lunii octombrie. Până atunci, toți exportatorii din august vor fi ajuns aici, ceea ce înseamnă 78 GW din ianuarie. Acestea sunt rezultatele:

Cu o piață de 60 GW în UE în 2023:
Stocuri “normale”: 10 GW
Consumul de module în 2023, până în octombrie inclusiv: 50 GW
Stocuri “în exces”, inclusiv excesul din 2022: 59 GW

Cu o piață de 80 GW în UE în 2023:
Inventar “normal”: 13 GW
Consumul de module în 2023, până în octombrie inclusiv: 67 GW
Stocuri “în exces”, inclusiv excesul din 2022: 39 GW

Cu o piață de vârf de 114 gigawați în UE în 2023:
Inventar “normal”: 19 GW
Consumul de module în 2023, până în octombrie inclusiv: 95 GW
Stocuri “în exces”, inclusiv excesul din 2022: 5 GW

Mă aștept cel puțin la ceva destul de simplu ca acesta de la o firmă mare de analiză precum Rystad.

S-ar putea spune și așa: “Este dimensiunea reală a pieței de instalații din UE.”

Pentru că despre asta este vorba în cele din urmă: Au supraestimat producătorii, comercianții cu amănuntul și alții piața UE? Există o mulțime de bunuri acolo? Sau nu o au, iar în unele cazuri, există foarte puține produse?

În orice caz, nu are nimic de-a face cu “dumpingul” și trebuie să existe interese speciale puternice pentru a putea fi acuzat de dumping în cazul stocurilor. Acestea s-ar aplica apoi în același mod modulelor OEM importate din China, precum și celulelor solare din China.

În cele din urmă, toată creșterea magnifică a pieței solare din UE este o veste “brutal” de bună pentru protecția climei în UE și în întreaga lume.

Autor: Karl-Heinz Remmers

Karl-Heinz Remmers, antreprenor în domeniul energiei solare din 1992, s-a axat inițial pe planificarea și instalarea sistemelor solare, precum și pe producția de colectoare solare termice. În 1996, a fondat Solarpraxis, care ulterior a înființat pv magazine Group. În prezent, compania este specializată în dezvoltarea de proiecte fotovoltaice. Mai multe detalii: https://www.remmers.solar/ueber-mich/

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE