spot_imgspot_img

Parlamentul votează pentru o lege de performanță energetică a clădirilor

spot_imgspot_img

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în prima lectură un proiect de lege care vizează îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor. Inițiativa prevede stabilirea standardelor minime obligatorii pentru clădirile noi și implementarea unui sistem de certificare a performanței energetice pentru clădirile mai vechi. Acest demers are scopul de a crește nivelul de confort și a îmbunătăți eficiența energetică a locuințelor.

Informațiile conținute în certificatele de performanță energetică vor fi disponibile public pentru locatari și potențiali cumpărători, iar imobilele cu clase mai înalte de eficiență vor beneficia de o valoare mai mare pe piață.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat că aceste măsuri sunt în conformitate cu directiva UE și vor contribui la reducerea costurilor de întreținere, generând facturi mai mici și asigurând standarde mai bune de calitate pentru locuințe. El a evidențiat faptul că în Republica Moldova, jumătate din consumul de energie revine clădirilor, iar costurile pentru încălzirea unui metru pătrat de imobil sunt de 2-3 ori mai mari decât în țările europene.

De asemenea, proiectul de lege prevede obligativitatea instalării punctelor de reîncărcare pentru vehicule electrice și dezvoltarea infrastructurii integrate pentru încărcarea acestor vehicule în clădirile nerezidențiale și cele de locuit.

Ministerul Energiei are în plan să implementeze programe speciale dedicate îmbunătățirii eficienței energetice a clădirilor din sectorul public și rezidențial, programe ce vor fi gestionate de viitoarea Agenție de Eficiență Energetică, instituție ce urmează să fie reformată. Aceste măsuri vor avea un impact pozitiv asupra mediului și vor contribui la realizarea obiectivelor de sustenabilitate ale țării.

RECENTE

Piața globală a energiei regenerabile este în plină expansiune

Pentru a ajuta părțile interesate din sectorul fotovoltaic să înțeleagă adevărata situație a dezvoltării...

MIDR: Reglementări actualizate pentru proiectarea și montarea instalațiilor electrice în clădirile locative și sociale

În contextul dezvoltării continue a infrastructurii și tehnologiilor din Moldova, actualizarea normelor tehnice din...

Premierul Recean cere reducerea procedurilor birocratice pentru creșterea securității energetice

În cadrul ședinței Comitetului de Supraveghere al Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor...

Proiecte de 31 MW de energie verde vizate de simplificarea procesului de racordare la rețea

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis să simplifice procesul de obținere a avizelor...

SIMILARE

Proiecte de 31 MW de energie verde vizate de simplificarea procesului de racordare la rețea

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis să simplifice procesul de obținere a avizelor...

Ministerul Energiei definitivează proiectul pentru Sandbox

Într-o perioadă în care dependența energetică și tranziția verde sunt subiecte de maximă actualitate,...

10 milioane de euro din partea Italiei pentru tranziția energetică a Republicii Moldova: contoare inteligente, rețele moderne și noi priorități pentru 2025-2027

Ministerul Energiei recent a găzduit o întrevedere cu reprezentanții  Agenției Italiene pentru Cooperare și...