Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Parlamentul votează pentru o lege de performanță energetică a clădirilor

spot_img

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în prima lectură un proiect de lege care vizează îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor. Inițiativa prevede stabilirea standardelor minime obligatorii pentru clădirile noi și implementarea unui sistem de certificare a performanței energetice pentru clădirile mai vechi. Acest demers are scopul de a crește nivelul de confort și a îmbunătăți eficiența energetică a locuințelor.

Informațiile conținute în certificatele de performanță energetică vor fi disponibile public pentru locatari și potențiali cumpărători, iar imobilele cu clase mai înalte de eficiență vor beneficia de o valoare mai mare pe piață.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat că aceste măsuri sunt în conformitate cu directiva UE și vor contribui la reducerea costurilor de întreținere, generând facturi mai mici și asigurând standarde mai bune de calitate pentru locuințe. El a evidențiat faptul că în Republica Moldova, jumătate din consumul de energie revine clădirilor, iar costurile pentru încălzirea unui metru pătrat de imobil sunt de 2-3 ori mai mari decât în țările europene.

De asemenea, proiectul de lege prevede obligativitatea instalării punctelor de reîncărcare pentru vehicule electrice și dezvoltarea infrastructurii integrate pentru încărcarea acestor vehicule în clădirile nerezidențiale și cele de locuit.

Ministerul Energiei are în plan să implementeze programe speciale dedicate îmbunătățirii eficienței energetice a clădirilor din sectorul public și rezidențial, programe ce vor fi gestionate de viitoarea Agenție de Eficiență Energetică, instituție ce urmează să fie reformată. Aceste măsuri vor avea un impact pozitiv asupra mediului și vor contribui la realizarea obiectivelor de sustenabilitate ale țării.

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE