Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

INTERVIU: Reducerea vulnerabilității energetice a consumatorilor rezidențiali – concept și realizare

spot_img

În era digitală condusă de preocupările pentru mediu și practici durabile, Moldova face pași semnificativi în domeniul energiei regenerabile. Peisajul energetic al țării evoluează, marcat de discuții și inițiative menite să stimuleze producția și utilizarea surselor de energie curate și sustenabile. O discuție online recentă găzduită de Tatiana Fischer și Irena Vieru pe diverse platforme de socializare a aruncat lumină asupra complexității acestui progres.

Conversația, disponibilă pe contul de Facebook al Radio Moldova, contul de Facebook al Agenției pentru Eficiență Energetică și canalul de YouTube, a explorat diverse aspecte ale adoptării energiei regenerabile, în special în sectorul rezidențial. Expertul invitat, Ion Muntean, Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, a oferit perspective asupra tendințelor, provocărilor și progreselor în călătoria Moldovei spre energia regenerabilă.

Unul dintre punctele centrale ale discuției a fost interesul crescut pentru sursele de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară și cea eoliană, printre utilizatorii casnici. Ion Muntean a împărtășit că Agenția a observat o entuziasmantă creștere a sistemelor de energie regenerabilă, evidențiată de numărul tot mai mare de utilizatori casnici care adoptă aceste alternative mai curate. Cifrele reprezintă o dovadă a acestei schimbări semnificative către soluții energetice sustenabile.

Muntean a subliniat importanța înțelegerii diferitelor mecanisme de sprijin în vigoare pentru facilitarea producției de energie regenerabilă. El a conturat trei mecanisme primare: contorizarea inversă, tarif fix și preț fix. Contorizarea inversă permite utilizatorilor să genereze energie în surplus din surse precum panouri solare și turbine eoliene, care poate fi returnată în rețea, compensându-și facturile de energie. Mecanismele de tarif fix și preț fix oferă tarife garantate pentru producătorii de energie regenerabilă, incentivând investițiile în sector.

Cu toate acestea, călătoria către adoptarea energiei regenerabile nu este lipsită de provocări. Caracterul intermitent al generării de energie din surse precum sistemele fotovoltaice și turbinele eoliene constituie o provocare semnificativă. Energiea generată este supusă elementelor naturale precum lumina soarelui și vântul, ceea ce înseamnă că poate să nu se alinieze cu cererea de energie. Această problemă necesită o atenție deosebită acordată capacităților de echilibrare și limitărilor rețelei pentru a asigura o aprovizionare constantă cu energie.

Echilibrarea energiei generate și consumate este crucială pentru a evita supraîncărcarea sau subutilizarea sistemului. Muntean a explicat că capacitățile actuale de rețea nu sunt încă echipate pentru a gestiona eficient energia în surplus. Ca urmare, reglementările limitează instalarea de sisteme de energie regenerabilă mai mari până când infrastructura necesară pentru echilibrare și stocare este în loc.

Una dintre principalele preocupări care rezultă din integrarea surselor de energie regenerabilă este impactul potențial asupra rețelei și a consumatorilor din vecinătate. Discuția a scos în evidență modul în care sistemele fotovoltaice, de exemplu, pot afecta nivelurile de tensiune în rețea, putând perturba calitatea energiei furnizate în casele învecinate. Muntean a subliniat că este esențial ca reglementatorii, distribuitorii de energie și consumatorii să lucreze împreună pentru a asigura o tranziție fără probleme către energiile regenerabile fără a compromite stabilitatea rețelei.

Pentru a aborda aceste provocări, Moldova se concentrează pe modernizarea infrastructurii sale energetice, în special în ceea ce privește capacitățile de echilibrare și soluțiile de stocare. Țara explorează, de asemenea, opțiuni pentru schimbul de energie cu țările vecine, promovând o abordare regională pentru aprovizionarea cu energie durabilă.

Discuția online a oferit o privire comprehensivă asupra complexității călătoriei Moldovei spre adoptarea energiei regenerabile. În timp ce această cale este presărată cu provocări, la fel de multe sunt oportunitățile de a modela un viitor energetic mai curat și mai durabil pentru țară. Pe măsură ce Moldova continuă să exploreze și să implementeze soluții inovatoare, peisajul său energetic stă pregătit pentru o schimbare transformatoare.

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE