Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Republica Moldova revizuieste și actualizează Planul Național de Acțiuni pentru atenuarea crizei energetice

spot_img

Astăzi, în cadrul ședinței de guvern, a fost aprobată o hotărâre privind modificarea Planului Național de Acțiuni pentru Atenuarea Crizei Energetice în Republica Moldova. Această hotărâre reprezintă o realizare semnificativă pentru țară, întrucât într-un interval de timp foarte scurt s-a reușit să diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale și să se utilizeze noi rute pentru importul acestora.

Deși Republica Moldova rămâne în continuare 100% dependentă de importul de gaze naturale, hotărârea adoptată astăzi a redus semnificativ riscul unei sistări complete a furnizării de gaze naturale. Această reducere a riscului se datorează diversificării surselor de aprovizionare și a rutelor utilizate pentru importul de gaze naturale.

Cu toate acestea, există în continuare preocupări legate de posibilitatea unor evenimente externe care ar putea perturba aprovizionarea cu energie, în special cu gaze naturale. Una dintre vulnerabilitățile semnificative este dependența de procurarea energiei electrice de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan. Această dependență expune țara la riscul întreruperii furnizării de gaze naturale din partea SAP „Gazprom” sau la întreruperi în tranzitul gazelor naturale de proveniență rusă prin Ucraina. În ambele scenarii, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan se confruntă cu dificultăți în producerea energiei electrice.

Pentru a acoperi deficitul de energie electrică care nu poate fi asigurat prin contractul existent cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, se semnează lunar contracte bilaterale cu producătorii din Ucraina și România sau se achiziționează energie electrică de pe piața din România, gestionată de Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale din România (OPCOM). Această soluție implică riscuri legate de disponibilitate și cost.

În plus, recentele evenimente, cum ar fi distrugerea barajului centralei hidroelectrice Nova Kakhovka de pe Nipru în mai 2023, au generat incertitudine în ceea ce privește importul de energie electrică din Ucraina. Importul de energie electrică din Ucraina a fost oprit în octombrie 2022 și reluat doar pentru o scurtă perioadă în aprilie 2023.

Pentru a face față acestor provocări și pentru a reduce vulnerabilitatea energetică a țării, Guvernul Republicii Moldova a luat măsuri suplimentare. Acestea includ finanțarea măsurilor și a programelor de reducere a vulnerabilității energetice prin intermediul Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice. De asemenea, se vor concentra eforturile pe reducerea și eficientizarea consumului de energie.

Noile prevederi ale hotărârii includ:

  • Monitorizarea continuă a operaționalității Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice, cu ajustarea cerințelor acestui fond și concentrarea asupra consumatorilor casnici cei mai vulnerabili.
  • Revizuirea Hotărârii Guvernului nr. 704/2022 privind aprobarea Regulamentului cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie.
  • Implementarea unui Program destinat înlocuirii echipamentelor electrocasnice cu altele eficiente energetic în gospodăriile casnice, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
  • Implementarea unui Program de finanțare a sistemelor fotovoltaice în sectorul rezidențial, fără costuri bugetare, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
  • Stabilirea unui mecanism de finanțare a inițiativelor de eficiență energetică rezidențială prin schema de obligații de eficiență energetică.

Această hotărâre intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, reprezentând un pas semnificativ pentru asigurarea stabilității energetice în țară.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE