Sunday, July 21, 2024
22.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

AER: Măsuri de eficiență energetică și conservare a energiei în instituțiile publice

spot_imgspot_img

Managerii instituțiilor publice din Republica Moldova, care sunt încă mari consumatoare de energie, au devenit tot mai conștienți de necesitatea gestionării cu responsabilitate a resurselor de energie. Prin realizarea obiectivului de a reduce consumul de energie și a aduce schimbări pozitive în bilanțul energetic, aceste instituții pot obține câștiguri financiare substanțiale, contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și, în ultimă instanță, îmbunătăți mediul înconjurător.

În cadrul campaniei „Transformăm consumul în economii durabile”, Agenția pentru Eficiență Energetică vine cu un set de recomandări și măsuri concrete pentru instituțiile publice. Campania este realizată în parteneriat cu Ministerul Energiei, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, ÎCS ,,Premier Energy” SRL, SA ,,Furnizarea Energiei Electrice Nord” și „Termoelectrica” SA, „CET Nord” SA și ÎS ,,Moldelectrica”.

Este important de menționat că există două categorii de măsuri care pot contribui la atingerea obiectivelor de economisire a energiei: măsuri simple, cu costuri reduse și măsuri mai complexe, care necesită investiții semnificative, dar care aduc economii semnificative pe termen lung. 

Măsuri simple – economii importante

În ceea ce privește măsurile simple, cu costuri reduse, pentru reducerea consumului de energie electrică, avem următoarele recomandări:

Folosirea cât mai mult a luminii naturale este un pas simplu și eficace pentru a reduce consumul de energie electrică. Instituțiile publice pot să implementeze politici care să încurajeze utilizarea luminii naturale și să descurajeze aprinderea becurilor atunci când nu este necesar.

Înlocuirea becurilor incandescente sau a celor fluorescente, care au un consum ridicat de energie. Prin înlocuirea acestora cu becuri economice, precum cele de tip LED care au un consum de aproape 8 ori mai mic, se pot obține economii semnificative, fără a necesita investiții majore.

Instalarea senzorilor de mișcare. În zonele cu trafic redus sau în afara clădirii, instalația de senzori de mișcare poate ajuta la reducerea consumului de energie electrică. Luminile se vor aprinde doar atunci când detectează prezența unei persoane, evitând astfel consumul inutil.

Deconectarea aparatelor în modul stand-by. Aparatele precum televizoare, calculatoare și alte dispozitive consumă energie chiar și atunci când nu funcționează. Scoaterea din priză a aparatelor sau utilizarea prelungitoarelor cu întrerupător pentru a deconecta ușor aparatele poate preveni consumul inutil de energie electrică.

Ajustarea temperaturii la un nivel confortabil, dar nu excesiv de ridicat, poate reduce semnificativ costurile de încălzire. Fiecare grad în plus peste temperatura de 19°C poate crește consumul de energie cu aproximativ 5-8%. Utilizarea termostatelor de ambianță poate determina o reducere de până la 25% a facturilor la încălzire.

 Cerificarea și întreținerea corespunzătoare a sistemelor de încălzire. Sistemele de încălzire au nevoie de întreținere regulată pentru a funcționa eficient. Eliminarea aerului din radiatoare și sistemele de încălzire și verificarea stării acestora pot contribui la economisirea energiei. Concomitent, monitorizarea constantă a consumului de energie și ajustarea parametrilor de funcționare a centralei termice în mod optim poate contribui semnificativ la economisirea energiei.

Măsurile complexe aduc economii semnificative pe termen lung

Pe lângă măsuri simple menționate, există și măsuri mai complexe, care pot necesita investiții semnificative. Aceste măsuri mai complexe pot părea costisitoare la început, dar aduc economii semnificative pe termen lung și contribuie la reducerea amprentei de carbon. Implementarea lor depinde de resursele și bugetul disponibil al fiecărei instituții publice.

Izolarea termică a conductelor de agent termic, care traversează spații neîncălzite, de asemenea poate reduce pierderile de căldură și va contribui la menținerea temperaturii optime în interior. Izolarea termică a pereților exteriori a clădirilor, acoperișurilor și tavanelor, de asemenea, reduce semnificativ pierderile de căldură și costurile de încălzire. Această măsură necesită investiții inițiale considerabile, dar economiile pe termen lung pot fi substanțiale.

Montarea termostatelor electronice pe calorifere și termostate de ambianță va ajuta la controlul temperaturii în încăperi și la reducerea consumului de energie.

Implementarea unor sisteme de management energetic contribui la optimizarea consumului de energie electrică și termică în instituții publice. Acesta este un pas major care necesită eforturi financiare și tehnice semnificative.

Instalarea sistemelor de generare a energiei din surse regenerabile și a surselor alternative de încălzire pe bază de biomasă reprezintă o modalitate eficientă pentru instituțiile publice de a reduce cheltuielile pentru energie electrică și termică. Aceste sisteme permit obținerea de energie mai ieftină pe termen lung și, în același timp, eliberează resurse financiare pentru alte scopuri sau proiecte.

Prin adoptarea unui set de măsuri, de la cele simple și accesibile până la cele mai complexe, instituțiile publice pot reduce costurile, proteja mediul și contribui la securitatea energetică a țării. Este important să existe un angajament ferm pentru aceste măsuri și să se aloce resurse corespunzătoare pentru implementarea lor.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE