Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

Soluții de încălzire a locuințelor și oficiilor

spot_img

Un sistem de încălzire eficient, în conformitate cu directivele europene adoptate și integrate în legislația națională a Republicii Moldova, trebuie să furnizeze, până în 2030, mai mult de 75% din energia termică prin intermediul cogenerării, adică să genereze simultan atât energie electrică, cât și energie termică. Alternativ, este impus ca cel puțin 50% din energia termică să provină din surse regenerabile de energie.

Agenția pentru Eficiență Energetică a participat la un atelier de lucru organizat de Ministerul Energiei, împreună cu Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA) și Secretariatul Comunității Energetice, la care s-a discutat despre soluții de încălzire a locuințelor și oficiilor în contextul agendei de decarbonizare și atingerii neutralității climatice zero înainte de anul 2050, care este termenul propus în cadrul UE.

Centralele de termoficare din țările europene deja integrează soluții precum prelucrarea deșeurilor, centrale pe bază de biomasă, biocombustibil, stocarea apei calde încălzite de soare vara ș.a. Și în Republica Moldova se fac primii pași în această direcție, la Bălți și Chișinău, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a chemat experții celor două organizații internaționale să contribuie cu experiența și soluțiile pe care le au în alte state, să ajute la formularea unei viziuni de țară cum trebuie transformat sistemul termoenergetic ca să fie eficient, să nu dăuneze mediului înconjurător și să asigure un grad înalt de confort consumatorilor.

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE