Un sistem de încălzire eficient, în conformitate cu directivele europene adoptate și integrate în legislația națională a Republicii Moldova, trebuie să furnizeze, până în 2030, mai mult de 75% din energia termică prin intermediul cogenerării, adică să genereze simultan atât energie electrică, cât și energie termică. Alternativ, este impus ca cel puțin 50% din energia termică să provină din surse regenerabile de energie.


Agenția pentru Eficiență Energetică a participat la un atelier de lucru organizat de Ministerul Energiei, împreună cu Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA) și Secretariatul Comunității Energetice, la care s-a discutat despre soluții de încălzire a locuințelor și oficiilor în contextul agendei de decarbonizare și atingerii neutralității climatice zero înainte de anul 2050, care este termenul propus în cadrul UE.



Centralele de termoficare din țările europene deja integrează soluții precum prelucrarea deșeurilor, centrale pe bază de biomasă, biocombustibil, stocarea apei calde încălzite de soare vara ș.a. Și în Republica Moldova se fac primii pași în această direcție, la Bălți și Chișinău, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a chemat experții celor două organizații internaționale să contribuie cu experiența și soluțiile pe care le au în alte state, să ajute la formularea unei viziuni de țară cum trebuie transformat sistemul termoenergetic ca să fie eficient, să nu dăuneze mediului înconjurător și să asigure un grad înalt de confort consumatorilor.