Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Energie Verde pentru Instituțiile Publice

SURSĂAEE
spot_img

Agenția pentru Eficiență Energetică a Republicii Moldova a lansat o campanie de informare menită să promoveze importanța și beneficiile utilizării centralelor termice pe biocombustibil solid în instituțiile publice din țară. Scopul acestei campanii este de a încuraja trecerea la surse regenerabile de energie, contribuind astfel la creșterea independenței energetice și la reducerea costurilor.

Centralele termice pe biocombustibil solid reprezintă o alternativă sustenabilă la combustibilii fosili, folosind materiale precum rumeguș, paie, resturi vegetale sau alte deșeuri din biomasă. Această abordare nu doar reduce impactul asupra mediului, dar și asigură o soluție economică pentru instituțiile publice, cum ar fi școlile, grădinițele, spitalele și primăriile, contribuind la diminuarea costurilor energetice.

În cadrul campaniei, Agenția pentru Eficiență Energetică oferă instituțiilor publice ghiduri practice pentru întreținerea, pregătirea și operaționalizarea eficientă a centralelor termice pe biocombustibil solid în contextul apropiatului sezon de încălzire. De asemenea, se furnizează informații esențiale despre tipurile de biocombustibili disponibili pe piață, pentru a ajuta reprezentanții instituțiilor publice să facă alegeri informate în privința procurării și utilizării eficiente a acestora.

Un alt aspect important al campaniei vizează sensibilizarea asupra rolului crucial pe care îl joacă instituțiile publice în promovarea și adoptarea surselor regenerabile de energie. Această inițiativă nu doar contribuie la îmbunătățirea mediului, ci și la crearea unei comunități energetice mai sustenabile și la dezvoltarea economică locală.

Ion Muntean, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, a subliniat: “Republica Moldova dispune de un potențial de biomasă promițător care poate contribui la sporirea rezilienței energetice a consumatorilor de acest tip de combustibil. Dezvoltarea acestui sector nu doar susține economia națională prin afaceri legate de producția și deservirea centralelor termice pe biocombustibili, dar și prin generarea de locuri de muncă și alte beneficii conexe.”

În cadrul campaniei de informare, se vor distribui materiale educaționale și informative, precum broșuri și pliante, pentru a sprijini eforturile de conștientizare și informare a personalului și a comunității locale. De asemenea, vor fi organizate evenimente de training și conștientizare pentru instituțiile publice, pentru a oferi sprijin direct și răspunsuri la întrebări și nelămuriri.

Prin intermediul acestei campanii, Agenția pentru Eficiență Energetică și partenerii săi își propun să ofere instituțiilor publice din Republica Moldova informațiile și resursele necesare pentru o utilizare eficientă a centralelor termice pe biocombustibil solid. În final, se dorește să contribuie la promovarea beneficiilor utilizării energiei regenerabile și la îmbunătățirea calității vieții în comunități.

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE