Numărul autovehiculelor electrice și hibride înregistrate în Republica Moldova de persoane fizice s-a dublat în 2022 față de 2021, potrivit datelor furnizate de Agenția pentru Eficiență Energetică și Agenția Servicii Publice. În perioada 2018-2022, au fost înmatriculate peste 27 de mii de astfel de vehicule, marcând o creștere semnificativă a preocupării pentru transportul energetic eficient în ultimii 5 ani.
Chiar dacă ponderea mașinilor electrice și hibride în raport cu totalul înregistrărilor de autovehicule în Republica Moldova rămâne modestă, aproximativ 3%, se conturează un trend ascendent în conștientizarea importanței reducerii consumului de energie în transport. Aceasta este reflectată prin creșterea înregistrărilor atât de către persoane fizice, cât și juridice, cu excepția transportului public electric.
Detaliind tipurile de tehnologie utilizate, în ultimii 5 ani, 1 998 de autovehicule înmatriculate sunt electrice, în timp ce 25 541 sunt hibride. Din totalul celor 1 998 de mașini electrice, 1 489 sunt în proprietatea persoanelor fizice și 509 deținute de persoane juridice, marcând o prevalență semnificativ mai mare a posesiei de către persoane fizice. În ceea ce privește mașinile hibride, din totalul de 22 993 de astfel de vehicule, 22 993 sunt în proprietatea persoanelor fizice, iar 2548 deținute de persoane juridice, semnificând o predominanță clară a vehiculelor hibride în rândul posesorilor individuali.
Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) își propune să încurajeze participanții la trafic să opteze pentru mijloace de transport ecologice, cu emisii reduse de CO2, cum sunt autovehiculele electrice sau cele hibride, care sunt eficiente energetic și au consum redus de combustibil.
Evoluția transportului electric și hibrid în Republica Moldova este documentată într-o serie de infografice dezvoltate de Agenția pentru Eficiență Energetică în cadrul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD Moldova). Menționăm că conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene sau al PNUD.