Auditul energetic este o metodă eficientă de identificare a principalilor consumatori de energie din clădiri și de propunere a soluțiilor pentru reducerea costurilor și obținerea economiilor. Prin efectuarea unui audit energetic calitativ, se pot stabili obiective clare și soluții fezabile din punct de vedere tehnico-economic, care devin un instrument valoros în crearea strategiilor energetice și de investiții. Acest proces susține dezvoltarea durabilă și confortul, aderând la principiile sustenabilității.
Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) a demarat procesul de verificare a calității rapoartelor de audit energetic, conform reglementărilor stabilite în Hotărârea Guvernului nr. 676/2020. Această inițiativă asigură că auditorii energetici calificați și înregistrați în Registrul electronic al auditorilor energetici desfășoară audituri conforme cu standardele de calitate. Verificarea cuprinde două etape: o etapă rapidă realizată de specialiștii AEE și o etapă detaliată efectuată de o Comisie de Experți contractată de AEE.
Conform Ghidului privind verificarea calității auditurilor energetice, aprobat prin Ordinul intern nr. 21/AB din 20.07.2023, AEE a selectat auditurile energetice ce vor fi supuse verificării calității în conformitate cu procedura descrisă în Ghid. O “Lista cu auditurile energetice supuse verificării calității anuale” a fost aprobată prin Ordinul nr. 182/RU din 31 iulie 2023 și publicată pe pagina web a instituției.
Această inițiativă nu doar asigură calitatea și corectitudinea rapoartelor de audit energetic, ci contribuie și la dezvoltarea de proiecte de eficientizare a consumului de energie. AEE are un rol esențial în implementarea politicii de eficiență energetică, performanței energetice a clădirilor și utilizării surselor regenerabile de energie. Prin aceste acțiuni, AEE atrage și gestionează resurse financiare pentru finanțarea durabilă a proiectelor în concordanță cu mediu înconjurător și schimbările climatice.