Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Optimizarea Consumului de Energie în Clădiri: AEE Impulsionază Verificarea Auditurilor

SURSĂAEE
spot_img

Auditul energetic este o metodă eficientă de identificare a principalilor consumatori de energie din clădiri și de propunere a soluțiilor pentru reducerea costurilor și obținerea economiilor. Prin efectuarea unui audit energetic calitativ, se pot stabili obiective clare și soluții fezabile din punct de vedere tehnico-economic, care devin un instrument valoros în crearea strategiilor energetice și de investiții. Acest proces susține dezvoltarea durabilă și confortul, aderând la principiile sustenabilității.

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) a demarat procesul de verificare a calității rapoartelor de audit energetic, conform reglementărilor stabilite în Hotărârea Guvernului nr. 676/2020. Această inițiativă asigură că auditorii energetici calificați și înregistrați în Registrul electronic al auditorilor energetici desfășoară audituri conforme cu standardele de calitate. Verificarea cuprinde două etape: o etapă rapidă realizată de specialiștii AEE și o etapă detaliată efectuată de o Comisie de Experți contractată de AEE.

Conform Ghidului privind verificarea calității auditurilor energetice, aprobat prin Ordinul intern nr. 21/AB din 20.07.2023, AEE a selectat auditurile energetice ce vor fi supuse verificării calității în conformitate cu procedura descrisă în Ghid. O “Lista cu auditurile energetice supuse verificării calității anuale” a fost aprobată prin Ordinul nr. 182/RU din 31 iulie 2023 și publicată pe pagina web a instituției.

Această inițiativă nu doar asigură calitatea și corectitudinea rapoartelor de audit energetic, ci contribuie și la dezvoltarea de proiecte de eficientizare a consumului de energie. AEE are un rol esențial în implementarea politicii de eficiență energetică, performanței energetice a clădirilor și utilizării surselor regenerabile de energie. Prin aceste acțiuni, AEE atrage și gestionează resurse financiare pentru finanțarea durabilă a proiectelor în concordanță cu mediu înconjurător și schimbările climatice.

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE